In randurile ce urmeaza vom incerca sa descriem, pas cu pas, realizarea unei gradini verticale cu sistemul de panouri “GrowUp 4 Green”. Gradinile verticale propuse de noi au trei elemente principale, astfel: panourile-suport, sistemul automatizat de irigatii si plantulele.

1)      Montajul panourilor-suport. Ce sunt panourile-suport? Elementele cele mai gradina verticala ArtaGradinilorimportante ale unei gradini verticale. Aceste panouri sunt modulare, cu trei  dimensiuni  standard 98x60x8 cm, 72x60x8cm si  40x60x8  cm. In functie de  dimensiunile peretilor sau  fatadelor ce  urmeaza a fi inverzite,  aceste trei  dimensiuni  ne dau  posibilitatea de a crea combinatii  dimensionale.  Panourile-suport au in componenta un  cadru  metalic cu  rol  de sustinere, placi de “beton  organic”, un  material  natural similar cu vata de sticla, in  care se planteaza  plantulele. Acest “beton organic” este  de fapt suportul mecanic  de crestere al plantulelor. Fiind  dens, sustine foarte bine  radacinile plantulelor,  asigurandu-le totodata un bun drenaj si o  bun irigare.  Are  si un rol similar cu al unui burete. Mentine apa  timp  indelungat. Asadar, placile de “beton organic” se introduc  in  cadrul metalic, fiind acoperite in prealabil cu un  material  geotextil ce impiedica evaporarea apei.  Panourile sunt montate  direct de suprafata verticala, cu  ajutorul unor bride si  holsuruburi,  la o distant de 5 cm de  perete. In concluzie,  niciodata apa nu ajunge la perete.

 

2)      Montajul sistemului de irigat. Sistemul de irigat se face prin picurare cu tuburi de 16mm diametru. De preferat, este necesar montajul unui vas tampon. In vasul  respectiv se introduce o pompa submersibila. Pompa, cu ajutorul unui presostat, preia comanda de pornire/oprire, astfel gradina verticala “GrowUp 4 Green” nu va duce lipsa niciodata de apa. Trebuie retinut, faptul ca acest sistem de irigatii este indispensabil, datorita faptului ca, 95 % din alimentatia plantelor, minerale, ingrasaminte solubile etc, este distribuita prin sistemul automatizat de irigatii.

 

 

gradina verticala-montaj plantule3)      Montajul plantulelor. La aceasta operatiune se tine cont de mai multi factori. Daca gradina verticala se realizeaza indoor atunci vom folosi plante de camera, daca se realizeaza outdoor, vom folosi plante perene. La gradinile verticale outdoor trebuie sa tinem cont de clima, precipitatii si pozitionarea fata de soare/lumina.

 

NU recomandam plantarea plantelor mature. La montaj, alegem plantule tinere, chiar daca in primele saptamani vom avea un mic disconfort vizual. Intrucat plantulele sunt de talie mica, acestea nu vor acoperi de prima data toate golurile dintre ele, insa in decursul a unei luni calendaristice, gradina verticala va deveni compacta, dar durabila.

 

4)      Mentenanta gradinilor verticale “GrowUp 4 Green”. Este relativ simpla, insa nu recomandam sa se faca de catre proprietari. Echipa noastra supravegheaza fiecare proiect, bilunar, putand sa identifice din timp orice schimbare.

Etape de dezvoltare, post montaj:

 

1) Finalizarea montajului

gradina verticala- finalizare montaj plantule

 

2) La 14 zile dupa montaj

gradina verticala- 14 zile de la plantare

 

3) La 30 zile de la montaj

gradina verticala- 30 de zile de la montaj